Effectiviteit van tandenpoetsen

Martijn Rozema promoveert op 24 april op zijn onderzoek ‘Toothbrushing efficacy’. Uit zijn onderzoek blijkt onder andere dat het gebruik van tandpasta op de effectiviteit van het poetsen geen verschil maakt. Dat neemt niet weg dat het gebruik van tandpasta wel belangrijk blijft door de toevoegingen zoals fluoride wat het onstaan van gaatjes helpt voorkomen.

Het is belangrijk dat een tandenborstel tijdig wordt vervangen. Vaak wordt een gemiddelde vervangingsduur van 3 maanden geadviseerd. Maar een beter criterium is de stand van de borstelharen; als de haren van de borstel buiten de basis van de steel reiken is de borstel aan vervanging toe. Verder wordt in het onderzoek nogmaals bewezen dat een elektrische borstel effectiever is dan een handborstel en dat een oscillerende ronde borstelkop effectiever is dan een langwerpige heen-en-weer-gaande kop.
Zowel in het bestrijden van gaatjes al in het voorkomen van tandvleesontsteking.

De belangrijkste conclusie is echter misschien toch; een goed resultaat valt of staat uiteindelijk bij een goede poetstechniek. De grootste winst is nog steeds te halen bij de gebruiker zelf.

Het is dus belangrijk dat het poetsen goed aangeleerd wordt. Alleen het advies dat iemand beter moet poetsen volstaat niet. Een instructie over hoe je echt goed moet poetsen blijkt een ‘must’ voor een optimaal resultaat.

Bron: NT digitaal 8-4-2015 en ACTA