Sluiten spleetje voortanden (centraal diasteem)

INTRODUCTIE

Een spleetje tussen de snijtanden in het midden van de gebitsboog een centraal diasteem genoemd. Het menselijk oog is erg gevoelig voor zaken die zich in de middellijn van het gezicht afspelen. Een spleetje valt daardoor direct op. Vaak vormt de aanwezigheid van spleetjes tussen de voortanden voor mensen aanleiding om over een beugel na te denken. Maar om ruimte in het midden te sluiten moeten alle tanden en kiezen naar elkaar toe getrokken worden. En dat is vaak best een langdurige klus, denk aan 1,5jr of langer.

Als het spleetje niet te groot is, is er een alternatief. De tanden kunnen dan met een restauratiemateriaal (meestal composiet) verbreed worden om op die manier een (of meerdere) spleetje(s) te sluiten. Daarbij is het wel belangrijk dat de verhoudingen tussen de tanden onderling zo veel mogelijk gerespecteerd wordt, anders oogt het eindresultaat niet natuurlijk. Dan valt bijvoorbeeld op dat de middelste voortanden relatief te breed zijn tov de kleine snijtanden daarnaast.

Deze casus laat zien wat het optisch effect is van het sluiten van een spleetje in de middellijn.

sluiten spleetje voortanden centraal diasteem
Voor sluiten spleetje
sluiten spleetje voortanden centraal diasteem
Na sluiten spleetje (direct na ingreep)
sluiten spleetje voortanden centraal diasteem voor aanzicht 4
Vooraanzicht voor ingreep
sluiten spleetje voortanden centraal diasteem voor
sluiten spleetje voortanden centraal diasteem na aanzicht 4
Vooraanzicht na ingreep
sluiten spleetje voortanden centraal diasteem na 3

Rontgenbeeld voor en na sluiten centraal diasteem

Op onderstaande rontgenbeelden is goed te zien hoe het spleetje tussen de voortanden gesloten is en dat er sprake is van een randloze overgang van restauratiemateriaal naar tandoppervlak. Daardoor is er ook na de ingreep sprake van een goed reinigbare situatie. De ruimte tussen de tanden blijft doorgankelijk voor flossdraad, stokers en/of ragers.

rontgenbeeld voor sluiten spleetje voortanden diasteem
2005
rontgenbeeld na sluiten spleetje voortanden diasteen
2023 – direct na sluiten diasteem
Home » Portfolio » Sluiten spleetje voortanden (centraal diasteem)
0/5 (0 Reviews)