‘Mondhygiënist goed voor het hart’

BAARN – Regelmatig een bezoekje brengen aan de tandarts en mondhygiënist is niet alleen belangrijk voor een goede mondgezondheid.

Het hart is hier ook bij gebaat: het verlaagt de kans op een hartaanval met 24 procent. Ook de kans op een beroerte neemt af met 13 procent als je je gebit met enige regelmaat laat schoonmaken.

Dat concluderen onderzoekers van de Veterans General Hospital in Taipei, Taiwan. Zij volgden gemiddeld zeven jaar lang ruim 100.000 volwassenen. 

De helft van hen bracht regelmatig een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist voor het reinigen van het gebit en het verwijderen van onder andere tandsteen.

Bacteriën

De onderzoekers presenteerden de resultaten van hun onderzoek op een conferentie van de American Heart Asssociation in Florida.

De bescherming tegen hartziekten geldt al bij een jaarlijks bezoek. Professionele gebitsreiniging vermindert de groei van bacteriën die ontstekingen veroorzaken. “Juist die bacteriën kunnen tot een hartziekte of beroerte leiden.”, aldus onderzoeker Emily (Zu-Yin) Chen.

ontsteking

De mate waarin iemand last heeft van mondziekten als parodontitis en gingivitis is voorspeller voor het risico op hartaanvallen, beroerte en hartfalen. Ook eerdere onderzoeken lieten al zien dat onvoldoende tandenpoetsen leidt tot een ophoping van tandplak en ontstekingen in de mond.

Hierdoor kunnen de bacteriën in de bloedstroom terecht komen en de wanden van bloedvaten ontsteken. Onderzoekers denken dat deze ontstekingen vervolgens kunnen leiden tot hartproblemen.

Bron: Nu.nl 14 november 2011