Wijziging zorgverzekering 2011

Per 1 januari 2011 wijzigen de voorwaarden van de zorgverzekering. Dan worden uit het basispakket onder meer tandheelkundige zorg voor mensen ouder dan 18 jaar, de pil voor vrouwen boven de 21, rollator, krukken en looprek, antidepressiva (met uitzondering van zware indicaties), en eenvoudige trekkingen door de kaakchirurg geschrapt.

Ook komen bij oefen- en fysiotherapie bij een chronische aandoening 12 in plaats van 9 behandelingen voor eigen rekening, vallen nacontroles van levende donoren niet langer onder het verplicht eigen risico van de donor en gaat het verplicht eigen risico naar 170 euro (was 165 euro).

Maar wel worden in het basispakket de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie tegen urine-incontinentie en hulp bij stoppen met roken opgenomen.

Voor de meeste mensen wordt de zorg fors duurder. Extra belangrijk dus dat u een verzekering kiest die bij uw situatie past en niet onnodig veel premie voor uw zorgverzekering betaalt. Tot 1 februari heeft u de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar voor 1 januari moet u uw oude verzekering opzeggen. Ons advies is geen oude schoenen weg te gooien voor u nieuwe heeft. Kijk dus nu al of u elders voordeliger uit bent, zonder dat u aan dekking verliest.

Zucht, denkt u. Dan moet ik van alles gaan uitzoeken. U bent niet de enige die daartegen opziet. Naar verwachting stapt nog geen 5% van de Nederlanders over. De meeste mensen blijven uit gemakzucht bij de huidige verzekeraar, ook vaak vanuit de gedachte ’dat ik waarschijnlijk toch niet geaccepteerd word’.

Die ogenschijnlijk goede redenen kegel ik graag omver. Dat verzekeraars u voor de aanvullende verzekeringen niet zouden accepteren als u chronisch ziek bent, komt veel minder vaak voor dan u denkt. Kijkt u maar in onze Zorgvergelijker die op 9 november live gaat. Daar kunt u precies vinden voor welke polis er wel of geen medische selectie is. Wanneer verzekeraars gezondheidsvragen stellen, dan geldt dit vaak alleen voor hun meest uitgebreide pakket.

Met hulp van de Zorgvergelijker op consumentenbond.nl. is het vergelijken en vinden van een goede en goedkope zorgverzekeraar een fluitje van een cent. Leden van de Consumentenbond krijgen in veel gevallen korting op hun zorgpremie. Even uw pc aanzetten en u weet zeker of u bij de goede zorgverzekeraar zit. Doen!

Klik hier voor het vergelijken van zorgverzekeringen.

Bron: De Telegraaf, 8-11-2010