Betrouwbare Bron, medische patienteninformatie

Door een overdaad aan websites over gezondheid en ziekte is het vaak moeilijk duidelijke, objectieve en betrouwbare informatie te vinden.

Een groep medici heeft dit probleem aangepakt door een gezondheidswebsite op te zetten waar patiënten verantwoorde informatie krijgen en artsen veilig naar toe kunnen verwijzen zonder zich zorgen te maken over commerciële, ongecontroleerde en onwetenschappelijke informatie.

In oktober 2008 ging www.betrouwbarebron.nl online en werd een doorslaand succes bij artsen, zorgorganisaties, media en bezoekers.

De website wordt redactioneel beheerd door de Stichting Betrouwbare Bron. Voor de inhoud is een grote, brede medisch geschoolde, onafhankelijke redactie verantwoordelijk. De Stichting heeft als doel patiënten naar betrouwbare bronnen over ziekten en klachten op internet te leiden, in de hoop dat een goed geïnformeerde patiënt, samen met de hulp van een zorgverlener, beter kan omgaan met zijn aandoening en de behandeling ervan. Om dit doel zo goed mogelijk te waarborgen heeft de redactie een aantal criteria opgesteld waaraan organisaties moeten voldoen om opgenomen te worden in www.betrouwbarebron.nl. Deze criteria zijn: landelijk werkzaam, Nederlandstalig, niet-commercieel, alleen informatie betreffende ziekten, klachten, gezondheidszorg, voorlichting en preventie, patiënten/consumenten als doel- groep en accreditatie door de beroepsorganisaties en hiermee gelieerde wetenschappelijke verenigingen.

De informatie wordt op verschillende manieren aangeboden. Er is een Nieuwsportaal waar een keus kan worden gemaakt uit het actuele nieuwsaanbod van de aangesloten organisaties. Onder de knop ‘Ziekten en Klachten’ wordt een uitgebreid menu met medische onderwerpen aangeboden die alfabetische zijn gerangschikt. Tandheelkundige onderwerpen vindt men onder ‘Tandaandoeningen’. Ook zijn er aparte knoppen voor de onderwerpen ‘Spoed en EHBO’ en ‘Medicijnen’. De zoekmachine zoekt in eerste instantie binnen de website van betrouwbarebron.nl en bij gebrek aan resultaat op externe websites van organisaties die aan de selectiecriteria voldoen. Hierbij wordt echter niet op patiënteninformatie gefilterd.

Bron: NTVT.nl