Goed poetsgedrag moet je aanleren. Maar hoe?

29 september 2023

Wil je dat je kind opgroeit zonder gaatjes dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren tandenpoetsen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar we hebben tips voor je!

Hippe tandenborstel

Vanaf 2 jaar kun je je kind spelenderwijs leren tandjes te gaan poetsen. Laat je kind zelf een leuke tandenborstel uitzoeken. Die zijn er in hippe kleuren en met afbeeldingen van schattige sprookjesfiguren en stoere helden. Zo wordt tandenpoetsen al snel een avontuur!

Zingen en dansen

Maak er een dagelijks ritueel van. Poets samen voor de spiegel, vertel er een grappig verhaaltje bij of zing een liedje als ‘Poets je tanden’ en dans erbij.

Speciale apps

Er zijn ook apps om je een handje te helpen. Die leiden niet alleen af, maar zijn superleerzaam. Sommige houden ook nog de tijd bij en laten jou en je kind precies zien waar jullie moet poetsen.

Houd een vaste volgorde aan

Een vaste volgorde is belangrijk, ook als je elektrisch poetst. En doe dat, zoals je altijd al deed: eerst de binnenkant, dan de buitenkant en dan de kauwvlakken (zie 0 tot 4 jaar).

Geef zelf het goede voorbeeld

En geef nooit op! Blijf je kind stimuleren om zelf te oefenen met tandenpoetsen. Ze gaan dat dan steeds beter doen. Maar poets áltijd tot 10 jaar na.

Laat kindergebit regelmatig controleren

Neem je kind ook regelmatig mee naar de tandarts. Dan weet je of je het goed doet. En hij controleert meteen de hele mond. Een bezoekje aan de tandarts kost je trouwens niets extra, want voor kinderen tot 18 jaar worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!

Heb je vragen over het poetsen of over de mondverzorging van je kind? Maak een afspraak bij je tandarts. Want die is er voor je: “De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!”. Jij thuis. De tandarts in de praktijk.

Bron: allesoverhetgebit.nl